Az Országgyűlés Önkormányzati és településfejlesztési bizottsága előtt a törökbálinti lakótelep ügye

  • 2011.01.14.
  • Egyéb kategória
  • No Comments
2010. december 15-i ülésén az Országgyűlés Önkormányzati és településfejlesztési bizottsága napirendre tűzte a Tükörhegyi Közéleti Egyesület panaszlevelében felsorolt érvek és panaszok alapján a tükörhegyi lakótelep ügyét. Az ülésen a büntetőjogi felelősség kérdése is felmerült a lakótelep ügyében, így a Bizottság egyhangú szavazással úgy döntött, hogy az ügy összes körülményeit vizsgálja meg a Belügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa, és ennek eredményét január 31-ig küldjék meg a bizottság részére.
 
Az ülésre meghívottak voltak Belügyminisztérium és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárai és szakemberei, Törökbálint jegyzője, Dr. Horti István, Törökbálint polgármestere, Turai István, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület elnöke, Szőke Péter, valamint a Shikun&Binui beruházó cég képviselői. Utóbbi két meghívottak részt is vettek az ülésen, Turai István, az érintett város vezetője és Dr. Horti István a város jegyzője azonban példátlan módon nem jelent meg, nem mentette ki magát, és helyettesítéséről sem gondoskodott.
 
„Döbbenetesnek és a bizottság történetében példátlannak tartom, hogy a régóta nagy hullámokat verő ügyben minden érintett fél megjelent, az önkormányzat részéről azonban senki sem jelent meg a meghívás ellenére” – fogalmazott az ülésen dr. Kovács Zoltán, a bizottság elnöke. Hangsúlyozta: ha az illetékes tárcák, és az ügyet már vizsgáló ombudsman hivatala és minden más érintett jelen tudott lenni az ügyet vizsgáló ülésen, akkor érthetetlen, hogy éppen az építkezést engedélyező önkormányzat nem óhajtott részt venni az ülésen. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területfejlesztési és építésügyi államtitkára azt emelte ki, hogy az eredeti terv szerint kertvárosias beépítettséget írtak elő a vitatott területre, ám később ez módosításra került, így adhatták ki az engedélyt az óriáslakóparkra. Szaló az előzetes vizsgálatok alapján a rendeletmódosításokat trükkösnek nevezte, és kiemelte, hogy eljárási hibákat is elkövettek a változtatások során.
Az ülésen elhangzott: a törökbálinti beruházásban ugyanaz az izraeli vállalkozó érdekelt, aki a Club Aliga privatizációjában is részt vett, melyet ma már a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújával vizsgál. Az ülésen felszólaló képviselők szerint az önkormányzat cinikusan kezelte a helyi lakosság érdekeit, és „eltapsolták a vagyoni értékű jogokat, amely felveti a büntetőjogi felelősséget”.
Az ügyet a bizottság újratárgyalja a 2011. január 31-ig beékező vizsgálatok eredményének tükrében, és amennyiben felmerül a büntetőjogi felelősség, akkor ezt a megfelelő hatóságok felé továbbítja.

Időközben a TKE felkérése a Törökbálinti Önkormányzat ismételt geodéziai felméréseket végeztetett a Tükörhegy IV. azon részén, ahová az óriás lakóparkot tervezik. A felmérés eredményei megérkeztek a TKE-hez, melyeket az elnök eljuttatott a vizsgáló bizottsághoz. 

Vélemény, hozzászólás?