Kateřina Šeda előadása

 

2011. május 7. (szombat) 16-18 h Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 1. emelet, Auditórium

Kateřina Šeda (sz. 1977 Brno-Líšeň) az egyik legeredetibb, nagy nemzetközi karriert befutó fiatal cseh képzőművész, kinek műveit többek között bemutatták a kasseli documentán (2007), a Berlin Biennálén (2008) és a lyoni biennálén (2009) is. A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum rezidenciaprogramjának vendégeként hozta létre legújabb, „Tükörhegy” című projektjét, mely installáció formájában a múzeum új szerzeményi kiállításán látható 2011. május 15-ig. A művész ez alkalomból tart előadást korábbi műveiről és magyarországi akciójáról, melyet hamarosan Csehországban is megismétel.

Kateřina Šeda műveiben egy kisebb-nagyobb közösséget érintő speciális jelenséggel, problémával foglalkozik, amely feloldására különleges, művészi eszközöket kínál (rajz, társasjáték, közös tevékenység). A tipikus és sokakat érintő problémák – magány, céltalanság, a közösségek felbomlása – feldolgozásával egyben a kelet-közép-európai közeg változásaira, a fogyasztói társadalom ellentmondásaira is reflektál. Installációk, fényképek, videók és könyvek formájában dokumentált akcióit a személyes érintettség és az eredeti művészi megformálás teszi különlegessé és hitelessé.

A „Tükörhegy” című akció helyszíne Törökbálint újonnan épült családi házas negyede, amely hasonló gondokkal küzd, mint sok más, a nagyváros peremén épült „alvóváros”. A Šeda által kitalált „szocio-társasjáték” – melynek során a lakóknak szomszédjuk házának egy részletét kellett lerajzolni és a rajzok alapján minél több házat felismerni – az itt élők bevonására és aktív részvételére épült; egyben vizsgálta az újfajta városszerkezetet, életmódot, az épített környezetet is. A projekt fő célja a közösségteremtés volt egy vonzó nyereményjáték segítségével, melynek győztesei – egy fiatal háromgyermekes házaspár – egy floridai úton vehettek részt.

Támogatók: Peter und Irene Ludwig Stiftung, Aachen; Galleria Franco Soffiantino, Torino Cseh Centrum, Budapest; Tükörhegyi Közéleti Egyesület, Törökbálint

Az előadás cseh nyelvű, szinkrontolmácsot biztosítunk. A részvétel érvényes múzeumi belépővel ingyenes.

www.tukorhegy.com

Bővebb információ: Szipőcs Krisztina +36 30 555 3463 szipocs.krisztina@ludwigmuseum.hu www.ludwigmuseum.hu