Törökbálinton megnyílt az ország második gyermekhospice háza

2011. június 1-én megnyílt az ország második gyermekhospice háza Törökbálinton. A megnyitón beszédet mondott Gyura Barbara a Szemem Fénye Alapítvány elnöke, dr. Selmeczy Gabriella országgyűlési képviselő, a hospice ház védnöke, Turai István polgármester és Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője. A záróbeszédet Galambos László az épület adományozója mondta, aki hatalmas összeggel járult hozzá a gyermekhospice ház létrehozásához.
Ezután a névtábla leleplezése következett, Galambos László adományozó pedig a jelenlévőket beavatta, hogy ő és családja nem érintett, mert gyermekei szerencsére egészségesek, és a Ház miért a Tábitha nevet kapta. Tábitha egy bibliai nőalak, aki a szolgáló élet példája. „Joppéban volt egy nőtanítvány, név szerint Tábita, ami azt jelenti: Dorkász, vagyis Zerge. Ez a nő sok jót tett, és bőven osztott alamizsnát.” ApCsel 9, 36.
Magyarországon kb. 2000 családban ápolnak gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeket. A törökbálinti Tábitha-ház és a pécsi Dóri-ház együtt már Magyarország kétharmadának tud gyermekhospice szolgáltatást nyújtani. A Tábitha-ház hitvallása, hogy támaszt nyújtson azoknak a családoknak, ahol a gyermek vagy fiatal gyógyíthatatlan betegségben szenved. A szolgáltatás a gyermek és a család számára térítésmentes. A ház nem a szomorúság és az elmúlás háza, hanem a szereteté és a gondoskodásé. Legfőbb célja a gyermekek életminőségének javítása, az érintett családok támogatása. A gyermekhospice ellátás magába foglalja a tünetek enyhítését, a gyermek elkísérését a haláláig, az érintett családok gyásztámogatását. A mentesítő szolgáltatás célja pedig, hogy az életet veszélyeztető vagy életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermek ápolása, gondozása, terápiákkal történő fejlesztése – a családtagok tehermentesítése, lelki gondozása és az otthoni ápolásra képessé tevése – bentlakásos intézményben valósuljon meg. Az érintett beteg gyermekek és családok évente átlag 21 napot tölthetnek el a gyermekhospice házban. Ugyan a mentesítő szolgáltatás egysége a család, ám a szülők eldönthetik, hogy a beteggel együtt beköltöznek-e a házba, vagy a gyermeket az empatikus ápolókra bízva kipihenik az folyamatos otthoni ápolás fáradalmait. A ház azokat a gyógyíthatatlan 0-24 éves korú gyermekek és ifjúkorúakat látja el, akiknek az egészségi állapota a rendszeres gyógyintézeti kezelést nem feltétlenül igényli, és kórház helyett családias környezetben szeretnének tartózkodni.
A névtábla leleplezést követően a ház bejárására került sor. A Tábitha-ház felső szintjében a kevésbé súlyos állapotú gyermekek kerülnek családjukkal. Az alsó szinten többek között kialakításra került két búcsúszoba is, ahol kórházi felszereltség támogatja a terminális (végállapotú) gyermekek békés búcsúztatását.
Képek megtekinthető a galériában: Tábitha-ház megnyitója 2011