Rendőrségi hírek

Előző héten történt

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014. április 21. és április 27. közötti időben 8 közúti közlekedési baleset történt, melyből 1 esetben anyagi kár keletkezett, 6 balesetben könnyű sérülést, 16 esetben pedig súlyos sérülést szenvedtek az érintett személyek. A budaörsi nyomozók és vizsgálók 15 bűnügyben tettek vádemelési javaslatot az illetékes ügyészségen, továbbá 5 esetben kezdeményezték a gyanúsítottak bíróság elé állítását.

Valamint – többek között – a következő bűncselekmények történtek:

Garázdaság Budakeszin
A budaörsi rendőrök négy férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást folytat garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt H. Péter 22 éves és P. László 44 éves budakeszi, valamint C. Alex 22 éves és Sz. István 25 éves mányi lakosok ellen.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2014. április 19-én 23 óra körüli időben együtt italoztak egy budakeszi vendéglátóhelyen, amikor szóváltás alakult ki H. Péter és C. Alex között. Ezt követően a 22 éves gyanúsított egy alkalommal megütötte vitapartnerét. Ekkor Sz. István a barátja,  C. Alex segítségére sietett, azonban P. László arcon ütötte a 25 éves férfit.
A gyanúsítottakat a söröző egyik vendége távozásra szólította fel, amelynek eleget tettek, majd a vendéglátóhely előtt ismét összeverekedtek. A négy férfi kölcsönösen bántalmazta egymást. P. László a verekedés következtében megsérült.

A budaörsi rendőrök a négy verekedőt a helyszínen elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Ellenük a további eljárást- szabadlábon hagyásuk mellett- a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

Baleset történt Biatorbágyon 

Teljes útlezárás mellett helyszíneltek a rendőrök.
Két személy sérült meg abban a közlekedési balesetben, amely 2014. április 23-án 17 óra 10 perc körüli időben történt Biatorbágyon.  Egy személyautó és egy motorkerékpár eddig tisztázatlan okból és körülmények között ütközött össze az Akácfa utca és a Baross utca kereszteződésében.

A baleset következtében két személy megsérült, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.
A helyszínelést teljes útlezárás mellett folytatták le a budaörsi rendőrök. Az érintett úrszakasz forgalmát a környező mellékutcákba terelték.

Könyveket loptak

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt P. Krisztina 43 éves és F. László 42 éves budapesti lakosok ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak 2014. április 24-én 14 óra körüli időben egy budaörsi bevásárlóközpontból 11 darab könyvet próbáltak meg eltulajdonítani úgy, hogy a 42 éves férfi rongálás nélkül eltávolította a lapok közé rejtett áruvédelmi eszközt, a könyveket a ruházatukba rejtették és megkíséreltek fizetés nélkül távozni az üzletből. Az áruház biztonsági szolgálata észlelte a bűncselekményt és a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta a gyanúsítottakat.

P. Krisztinát és F. Lászlót a budaörsi járőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A további eljárást ellenük– szabadlábon hagyásuk mellett– a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.
Tejtermékeket sikkasztottak

A gyanúsítottakat a pilisvörösvári rendőrök még a helyszínen elfogták.
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított sikkasztás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt O. Zoltán 41 éves és P. Norbert 42 éves piliscsabai lakosok ellen.
A 42 éves férfi egy fuvarozó cég alkalmazottjaként, míg O. Zoltán egy solymári áruház áruátvevőjeként dolgozott. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint- a két gyanúsított előzetes egyeztetését követően- a 41 éves férfi 2014. április 23-án 10 óra körüli időben a társa által szállított termékek hiánytalan átvételét leigazolta, azonban a valóságban kevesebb terméket mérlegelt le és vett át, mint amiről az átvételi jegyet kiállította. Így P. Norbert jogtalanul tömbsajtokat, tejfölöket és vajat szállíthatott volna el a teherautójával.
A solymári áruház biztonsági szolgálata észlelte a bűncselekmény elkövetését és értesítette a rendőrséget.

A pilisvörösvári rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították a piliscsabai férfiakat, akiket gyanúsítottként hallgattak ki.

Ellenük a további eljárást– szabadlábon hagyásuk mellett– a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.
Garázdaság Budakeszin

Budakeszin garázdaság miatt kellett intézkedni a rendőröknek.
A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást folytat garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt C. Ferenc 48 éves érdi lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2014. április 25-én 15 óra körüli időben bement Budakeszin, egy éjjel-nappal nyitva tartó üzletbe, ahol sértegette a bent tartózkodó személyeket, kiabált és kilocsolta a bolt padlójára a kezében tartott italt. Ezt követően a 48 éves férfi több alkalommal belefejelt az üzlet falába és kirakatába. C. Ferencet a viselkedése miatt kiküldték a helyiségből, ezért a gyanúsított az utcán folytatta a hangoskodást és belerúgott az egyik parkoló autó motorháztetőjébe. Mikor a jármű tulajdonosa kérdőre vonta a férfit, akkor rátámadt és a ruháját megragadva a földre rántotta. A sértett segítségére sietett egy járókelő, aki az autó tulajdonosával az agresszív gyanúsítottat visszatartotta a rendőrök kiérkezéséig.

A járőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították C. Ferencet, akit gyanúsítottként hallgattak ki. Ellene a további eljárást- szabadlábon hagyása mellett- a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

Rendszámmal trükközött

A műszaki vizsga alól próbált kibúvót keresni a pilisszentiváni férfi.

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított egyedi azonosító jel meghamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt S. Tamás 34 éves pilisszentiváni férfi ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottat 2014. április 27-én 21 óra 25 perc körüli időben a pilisvörösvári járőrök Piliscsabán rendőri intézkedés alá vonták. Az ellenőrzés során kiderült, hogy S. Tamás a tulajdonában lévő járművének hatósági jelzését eltávolította és a gépjárművel úgy közlekedett, hogy annak helyére egy másik rendszámot helyezett fel. A 34 éves férfi ezzel a módszerrel próbált kibújni a kötelező műszaki vizsga alól.

A férfit a pilisvörösvári rendőrök a helyszínen elfogták és a Budaörsi Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

A további eljárást ellene– szabadlábon hagyása mellett– a Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

Bűnmegelőzési tanácsok:

Tapasztalataink szerint a legtöbb gyermek nem kerül kapcsolatba a drogokkal, de általában elkerülhetetlen, hogy ez minden esetben így legyen. A fiatalok ma sokkal korábbi életkorban találkoznak a tudatmódosító szerekkel, mint gondolnánk.
A média, a barátok, idősebb társaik sok információt közvetítenek ezekről az anyagokról.
Sajnos a tapasztalatok azt igazolják, hogy a kábítószerek szervezetre gyakorolt hatásáról, valamint a fogyasztásból adódó egyéb következményekről már keveset tudnak.

Miért fogyasztanak a fiatalok kábítószert?
A megkérdezettek, akik drogokat fogyasztanak, a „Miért?”-re az alábbi okokat sorolják fel:

 • lázadni, megbotránkoztatni akarják az embereket;
 • a drogfogyasztás a baráti csoporthoz tartozást jelenti;
 • kockázatot akarnak vállalni;
 • szórakozásból, szórakozás közben;
 • ezzel társaik előtt elismerést nyernek;
 • ez a „kor divatja”;
 • ez az éjszaki élet része, tombolás;
 • ezzel felnőttnek akarnak látszani;
 • menekülés a társadalmi valóság elől;
 • unalomból;
 • aránylag könnyű hozzájutni, s hamar hat.

A szülők a fenti okokat irreálisnak, vagy nevetségesnek tarthatják, a fiatalok részére azonban nagyon valósak, igazak. A fiatal nem a jövőnek, hanem a mának akar élni, annak megfelelni!
A szülőnek kell elsősorban segítséget nyújtani ahhoz, hogy gyermeke belássa, a drog mennyire veszélyezteti egészségét és egész jövőjét.

Hogyan segíthet a szülő a gyermekének?
A szülő igen sokat tehet azért, hogy gyermeke hogyan viselkedjen, mit tegyen és mit ne tegyen. Kár, hogy nem mindig hiszi el, hogy a legnagyobb hatást ő érheti el gyermekénél!
Ha először fordul elő drogfogyasztás, alapvető a szülő-gyermek közötti nyílt, segítő szándékú beszélgetés.
Fontos, hogy érezze a gyermek a határozottságot, következetességet, gondoskodást, s ne legyen a szülő elutasító. Mutasson rá a drogfogyasztás veszélyeinek néhány ok-okozati összefüggésére:
Hallgassa meg a szülő a gyermekét!

 • A szülőnek oda kell figyelnie gyermeke mondandójára.
 • Ne mindig az ő véleménye legyen az első, hagyjon lehetőséget a gyermek problémájának kifejtésére.
 • Helyes, ha érezteti, hogy segítő szándékkal kíván beszélni gyermekével, s az nem felelősségre vonás, vagy elmarasztalás.
 • Helyes, ha kimutatja, hogy érzékeny problémáira, ha átérzi azt, amibe a gyermeke belekerült!
 • Fontos szülői magatartás viszont, hogy a gyermek tudja, „az ajtó mindig nyitva áll előtte”, meghallgatására, beszélgetésre készen állnak!
 • Rendszeresen időt kell fordítani egymásra, beszélgetni kell a problémákról, gondokról!
 • Ha a szülő következetes tud maradni, elkerülheti, hogy gyermeke azt mondja róla, igazságtalan, a gyermek tudja, hogy mit kaphat, mi várható.
 • Fontos, hogy olyan tevékenységet ajánljon gyermekének, úgy működjön vele együtt, hogy ez a drogfogyasztást felülmúló kínálat legyen.
 • Fontos tudni azt, hogy gyermeke általában barátai hatására, barátaival próbálja ki először a drogokat, ezért is fontos, hogy a szülő ismerje gyermeke barátait, és lehetőleg többször találkozzon velük!
 • Fontos, hogy a fiatal érezze a megbecsülést, környezete kiegyensúlyozottságát!
 • Ismerje el gyermeke teljesítményét, ezzel erősítse önbecsülését! Ez teszi őt kreatívvá, mely megvédheti a drogfogyasztástól.
 • Ne bántalmazza gyermekét sem szóval, sem tettel! Ne tartson „előadást” gyermekének – emlékezzen saját tapasztalataira: milyen érzés azt hallgatni? A „lelki prédikációk” nem segítenek azokon, akiknek igazi segítségre van szükségük.
forrás: ELBIR 2014. áprilisi szám